Friday, May 6, 2016

PENJAGAAN KULIT WANITA: MITOS DAN REALITI

Dr.Ushma S Neill PHD
Perunding Editorial, Molecular Metabolism
Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre
New York, USA
Skin care in the aging female: myths and truths
Disiarkan dalam Journal of Clinical Investigation
Citation: J Clin Invest. 2012;122(2):473–477. doi:10.1172/JCI6197


Penterjemah: Dato’ Dr.Mohd Rushdan Md Noor

Kebanyakan rawatan kulit yang disediakan oleh pengendali spa dan pusat kecantikan adalah untuk membersihkan kulit dan meningkatkan kelembapan kulit untuk sementara. Tetapi mendakwa ianya juga dapat membersihkan organ lain selain dari kulit adalah dakwaan yang keterlaluan. Jadi saya mengambil keputusan untuk melakukan satu tugasan demi kerana pembaca JCI untuk menentukan samada produk kecantikan kulit muka dan lain-lain rawatan topical adalah berbaloi diamalkan untuk mengekalkan kesihatan kulit dan menghilangkan kedutan. Dan untuk mengkaji samada adakah benar rawatan topikal pada kulit ini mempunyai kesan sistemik termasuk membersihkan hati seseorang. Untuk melaksanakan tugasan ini, saya telah berbual dengan 4 orang Pakar Kulit (Dermatologist) dan 2 orang pakar Estetik (Estheticians,Pakar kecantikan). Berikut adalah pandangan mereka bagaimana kaedah terbaik untuk mengekalkan kulit anda pada keadaan yang terbaik mungkin.

PANDANGAN PAKAR ESTETIK

Memandangkan bahawa kulit adalah organ yang terbesar di dalam tubuh badan anda, kebanyakan anda tentu bersetuju bahawa menjaga kesihatan kulit adalah penting. Pada hakikatnya, kajian oleh industri penjagaan kulit telah melapurkan bahawa penduduk Amerika telah membelanjakan sejumlah 43 billion dollar Amerika setiap tahun untuk Krim topikal, suntikan botok dan rawatan spa.
Untuk mengetahui lebih berkenaan dengan fasial, saya berbual dengan dua orang Pakar Estetik (Pakar kecantikan, mereka tidak mahu disiarkan identiti) di spa mereka di Kotaraya New York. Saya juga ada membaca rencana di dalam blog Pakar Estetik dan juga rencana mengenai penjagaan kulit di dalam internet. Menurut Pakar Estetik tersebut, rawatan fasial yang professional melibatkan langkah-langkah berikut: 

1. Pembersihan/penyucian kulit yang teliti (thorough cleansing of the skin)
2. Analisa kulit oleh petugas fasial (facialist)
3. Pengelupasan (exfoliation)
4. Membuang (ekstrak) “blackhead”, sumbatan pada liang kulit (pores) dan mungkin juga jerawat
5. Urutan muka
6. Rawatan mask
7. Aplikasi serum, pelembap dan sunscreen

Semasa berbual dengan seorang petugas fasial (facialist), beliau berkata dengan menganalisa keadaan kulit seseorang mereka dapat mengetahui jenis kulit dan apakah keperluan kulit jenis tersebut. Beliau mendakwa ramai orang menggunakan produk yang salah untuk jenis kulit mereka dan ini menyebabkan kulit menjadi sensitif. Walau bagaimanapun, seorang Pakar Estetik pula berkata di dalam blog bahawa Pakar Estetik lebih mengetahui mengenai jenis produk yang sesuai untuk kulit. Tanpa latihan dan pengetahuan seperti Pakar Estetik yang bertauliah, anda tidak akan mampu untuk mengetahui apakah produk terbaik untuk kulit, kaedah analisis kulit itu akan menjadi sesuatu yang sia-sia. Di mana-mana bahagian kosmetik dan juga gedung produk kecantikan, kita akan dapati terdapat banyak pilihan dengan kaedah pemasaran serta pakej yang sangat mengujakan sehingga boleh menarik perhatian saintis sekalipun. Inilah yang akan menarik anda kepada Pakar Estetik lagi dan lagi – kesan tarikan psikologi yang besar terhadap anda. Mereka mendakwa bahawa kesan manfaat fasial adalah bukan sahaja untuk kesihatan kulit tetapi juga untuk kesihatan mental dan fizikal. Malah ada Pakar Estetik yang mendakwa bahawa”tekanan atau stress yang dialami setiap hari akan ditonjolkan oleh kulit anda, jadi mengambil masa satu jam untuk relak dan fokus kepada diri anda sendiri dapat membantu merehatkan mental dan fizikal anda”. Tentu sekali, fasial adalah tanda kemewahan kerana duit dan masa yang anda perlu laburkan, tetapi fikirkan pula tentang hakikat yang anda akan bebas dari gangguan talipon, email yang sering mengganggu hidup anda. Tentu ada manfaat rehat, relaksasi dan pemulihan.

Pada pandangan dan pengalaman saya, di dalam banyak-banyak langkah fasial yang dinyatakan komponen yang paling besar sumbangan kepada relaksasi adalah urutan muka. Pakar Estetik meneruskan hujah beliau iaitu “urutan boleh membantu anda relak dan mengurangkan hormon stres anda iaitu kortisol. Jika kortisol dibiarkan mengamuk di dalam diri anda, ia hanya akan memudaratkan anda,  tambahan pula, urutan juga meransang hormon oksitosin iaitu salah satu hormon badan yang boleh membuat anda merasa bagus (feel-good hormones)”. Walau bagaimanapun dakwaan Pakar Estetik mengenai Kortisol  tidak sepenuhnya benar, kerana kajian terbaru menunjukkan bahawa kesan terapi urutan (massage therapy) ke atas kandungan hormon kortisol adalah sangat minimum dan di dalam banyak kes, ianya boleh dikatakan tidak ada langsung. Begitu juga dengan kenyataan tentang hormon oksitosin yang tidak tepat sama sekali, 2 kajian telah menunjukkan bahawa tidak ada langsung kesan urutan (sentuhan) ke atas tahap hormon oksitosin. Jadi dakwaan Pakar Estetik ini boleh ditolak.

Pakar Estetik juga mendakwa bahawa fasial memberi manfaat pengubatan iaitu mengawal sistem imun, detoksifikasi, mengurangkan pengumpulan cecair badan, pengelupasan kulit dan memperbaiki aliran limpa. Kandungan antioksidan di dalam produk kecantikan yag digunakan semasa fasial dapat melawan radikal bebas yang dapat membantu mengeluarkan bahan pencemar dari dalam badan. Aliran arus elektrik digunakan kononnya untuk memperbaiki aliran darah, meningkatkan kandungan kolagen dan elastin, membuang toksin dan bakteria, menggalakan aliran limpa, pengelupasan sel-sel kulit yang mati dan meningkatkan penyerapan produk Estetik kulit. Inilah di antara dakwaan-dakwan Pakar Estetik.  Saya sangat ragu-ragu dengan dakwaan ini.

PANDANGAN PAKAR KULIT (DERMATOLOGIST)

Memandangkan banyak dakwaan-dakwaan Pakar Estetik mengenai manfaat kesihatan yang diperolehi dari rawatan topikal kulit, saya telah menemui 4 Pakar Kulit ataupun Pakar Dermatologi (Dermatologist); 3 orang adalah ahli akademik (Dr.George Cotsarelis, Dr.John R. Stanley dan Dr.Michael Detmar) manakala seorang lagi adalah jiran saya dari Fifth Avenue, Dr. Adarsh Mudgil (Rajah 1).

Rajah 1: Pakar Dermatologi (George Cotsarelis, John R. Stanley, Michael Detmar dan Adarsh Mudgil)

Kita mulakan dengan sapuan primer kulit (quick primer on skin): sejauh manakah produk topikal yang disapu pada kulit dapat meresap masuk ke dalam? (Lihat rajah 2). Sebenarnya, bahan khusus di dalam produk penjagaan kulit yang baik mungkin boleh menembusi lapisan sel-sel mati stratum corneum (lapisan paling luar) dan boleh meransang pembiakan sel-sel basal keratinocytes, tetapi kebanyakan krim tidak dapat menembusi lapisan epidermis, maksudnya ia tidak dapat sampai ke lapisan dermis yang mengandungi saluran darah. Protin dan kolagen tidak akan dapat menembusi walaupun lapisan paling luar. Semua Pakar Dermatologi bercakap mengenai retinoid iaitu bahan kimia yang mempunyai hubungan dengan vitamin A dan rata-rata berpendapat ianya boleh menembusi lapisan epidermis masuk ke dermis hingga ke dalam saluran darah dan boleh memberi kesan sistemik. Pada hakikatnya, tretinoin (juga dikenali sebagai retinoic acid ataupun Retin-A) selalu digunakan untuk rawatan banyak masalah kulit seperti photoaging (kesan penuaan kulit akibat terdedah kepada sinaran ultra unggu (uv light), jerawat dan penyakit psoriasis.

Kesempatan ini saya gunakan untuk mengajukan pertanyaan kepada Pakar-Pakar Dermatologi ini iaitu adakah mungkin produk kulit yang digunakan oleh petugas spa dapat membersihkan hati saya. Kesemua Pakar Dermatologi yang saya temui ini mengatakan TIDAK. Dr.Michael Detmar memberi komen, “dengan konsentrasi kandungan kompoun yang digunakan di spa adalah tidak mungkin ianya akan sampai ke hati untuk menyucikannya.Saya rasa kenyataan itu seperti dari seorang pengamal ajaran sesat ataupun bomoh berbanding dengan realiti”. Terdapat 2 pengecualian iaitu 1. Steroid jika diaplikasikan pada bahagian kulit boleh meresap masuk ke dalam sistem aliran darah dan merencat axis adrenal-pituitari dan 2. Karbon Tetraklorida (Carbon Tetrachloride) boleh menembusi kulit tetapi ianya adalah toksik kepada hati, ianya juga adalah kompoun yang mungkin tidak ada di dalam produk kecantikan topikal di spa. Jadi kesimpulannya, saya boleh katakan bahawa adalah mustahil untuk membersihkan hati (cleance the liver) di spa kerana saya beranggapan bahawa apa-apa produk topikal yang digunakan di spa tidak berupaya untuk menembusi lapisan kulit untuk masuk ke dalam aliran darah apatah lagi untuk pergi ke organ hati, kerana jika ini berlaku bahan-bahan ini sudah dikira sebagai sejenis dadah/ubat yang memerlukan regulasi dari FDA.


Rajah 2: Kulit manusia terdiri dari 2 lapisan iaitu epidermis di bahagian paling luar dan dermis dengan tisu penyokong, folikel rambut, salur darah dan salur limpa.


Kita tukar tajuk perbincangan daripada kesan produk kecantikan kulit terhadap organ hati kepada tajuk kesan produk topikal kepada kulit muka. Saya bertanyakan kepada Pakar Dermatologi ini, adakah apa-apa manfaat perubatan melakukan fasial. Dr.Mudgil berkata “saya tidak akan mengesyorkan fasial kepada pesakit saya”. Apabila kulit anda mengalami pigmentasi hitam, petugas fasial (facialist) akan memicit keluar apa sahaja yang ada termasuk jerawat, yang boleh menyebabkan lebih mudarat termasuk kesan parut yang lebih kehitaman dan mengambil masa berbulan-bulan untuk pulih. Dua lagi Pakar Dermatologi bersetuju dengan pendapat Dr.Mudgil tetapi Dr. Stanley mempunyai pendapat yang sedikit berbeza, beliau berpendapat fasial boleh membuang sel-sel kulit yang mati (desquamation of dead cells). Lapisan sel-sel mati ini adalah serpihan strateum corneum (Strateum corneum flakes) dan jika kulit menjadi sedikit bersisik, fasial boleh menghilangkannya. Terdapat beberapa fasial yang Pakar Dermatologi boleh lakukan iaitu menggunakan asid Glikolik (Glycolic acid) yang boleh menyebabkan keradangan kulit (inflammation), dengan keradangan ini kulit mengalami sedikit kebengkakan (oedema) dan dengan sedikit kebengkakan ini kulit anda kelihatan lebih tegang dan kedut yang sedikit boleh hilang walaupun untuk sementara.

Mengenai pendapat Pakar Estetik yang mendakwa fasial boleh memberi manfaat kesihatan yang besar seperti regulasi sistem imun, detoksifikasi, mengurangkan pengumpulan cecair badan, meransang sistem aliran limpa, pengelupasan dan mengurangkan stres, Dr. Stanley berpendapat ada sedikit kebenaran iaitu fasial mengurangkan stres. Beliau berkata “relaksasi mungkin boleh mengawal sistem imun tetapi fasial tidak akan mempunyai kesan langsung ke atas sel-sel imun”. Seperti yang kita katakan tadi, terdapat percanggahan pendapat mengenai kandungan air/cecair badan, mereka berkata fasial mengurangkan pengumpulan air sedangkan pada pandangan Pakar Dermatologi, fasial menyebabkan keradangan dan kebengkakan kulit. Pandangan kita lebih munasahab kerana kekurangan air akan menyebabkan kulit kelihatan kering dan berkedut.

Mengenai kesan fasial ke atas kandungan cecair badan dan pengaliran cecair limpa, sukar untuk mendapat pandangan yang sama kerana Pakar-pakar dermatologi yang ditemuduga tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimaksudkan oleh Pakar Estetik. Badan kita sudah mempunyai sistem kawalan air termasuk oleh organ ginjal. Seseorang yang normal tidak akan menghadapi masalah aliran limpa di bahagian kulit muka, dan jika pun mereka menghadapi masalah aliran limpa, bagaimana fasial dapat mengatasinya? Dr. Detsmar membuat andaian mungkin proses penuaan dan pendedahan kulit kepada cahaya matahari merosakkan salur limpa dan menyebabkan kuantiti salur limpa berkurangan untuk mengawal kandungan cecair di luar salur darah. Aliran limpa memang terdapat pada bahagian kulit untuk mengimbangkan kandungan cecair yang keluar dari salur darah, tetapi bagaimana fasial dapat memperbaiki sistem aliran limfa menjadi tandatanya. Jikapun fasial berkesan memperbaiki aliran limpa dan mengurangkan pengumpulan cecair, apakah ini ada kaitan dengan kesihatan kulit, kulit nampak lebih remaja dan badan menjadi lebih sihat ?

KAJIAN SAINTIFIK

Saya mengambil keputusan untuk melakukan kajian ke atas diri saya sendiri di mana saya menyuruh Dr.Mudgil untuk menganalisa kulit saya sebelum dan selepas menjalani fasial (saya tidak memberitahu beliau apa yang telah saya lakukan terhadap kulit muka saya). Tujuannya adalah untuk melihat adakah perbezaan sebelum dan selepas fasial dilakukan. Dr. Mudgil membuat analisa dan berkata “awak bernasib baik untuk mempunyai pigmentasi yang seimbang di kulit muka, jadi kulit anda nampak sangat keremajaan (youthful)- awak memiliki kulit seorang yang berusia 20-an walaupun usia sebenar awak adalah pertengahan atau lewat 30-an. Adalah sukar untuk mengatakan usia seseorang yang berkulit lebih gelap seperti orang Asia dan Afrika berdasarkan kepada kulit mereka. Kulit awak adalah sangat normal, jadi saya tidak pasti samada akan dapat memberi tahu perbezaan kulit awak ketika lawatan akan datang”.

Melalui nasihat dari beberapa rakan saya yang “beauty-conscious”, saya memilih sebuah spa yang dikendalikan oleh seorang Pakar Dermatologi di Manhattan untuk mendapatkan khidmat asas Fasial. Petugas Fasial saya (seorang Pakar Estetik yang tidak mahu disiarkan identitinya) mendakwa “kulit anda mengalami sedikit kongesi (congestion) pada zon T dan anda mengalami sedikit dehidrasi (kekurangan air), saya boleh katakan yang anda mengalami kombinasi kulit yang berminyak di zon T dan kekeringan di tempat-tempat lain, hidung dan pipi anda juga mengalami kerosakan cahaya matahari (“sun damage”)”. Petugas Fasial tersebut mencadangkan saya mula menggunakan bahan pengelupas (exfoliator) iaitu  beads ataupun enzim untuk membantu  mencerahkan kulit dan membawa sel-sel baru naik (brighten the skin and bring new cells up). Beliau juga menyuruh saya menggunakan  krim mata, kerana “anda kelihatan sedikit kekeringan di bahagian itu”. “Anda tidak ada kedutan kulit yang serius, tetapi anda mesti pastikan ianya cukup hidrasi supaya kedutan tidak kelihatan”, katanya lagi.

Saya kembali menemui Dr.Mudgil sehari selepas melakukan fasial untuk melihat samada Pakar Dermatologi ini dapat mengesan sebarang kelainan terhadap kulit saya (tanpa mengetahui yang saya sudah menjalani fasial). Beliau dapati, apa yang telah saya lakukan ke atas kulit saya itu adalah tidak ketara (subtle). Merujuk kepada wujudnya kemerahan di bahagian kening saya, Dr.Mudgil membuat andaian bahawa saya melakukan sesuatu yang menyebabkan pengelupasan kulit (Exfoliative)- mungkin seperti menggunakan bahan kimia untuk pengelupasan (chemical peeling ). Apabila saya berterus terang yang saya telah menjalani fasial dan memberitahu beliau bahawa Pakar Estetik melakukan analisa kulit saya iaitu jenis kulit yang bercampur (combined skin type), Dr.Mudgil berkata “ sebenarnya setiap orang mempunyai jenis kulit yang bercampur, dan saya boleh katakan bahawa kulit awak adalah sangat normal di keseluruhannya. Kawasan muka manusia yang paling banyak kandungan kelenjar minyak adalah di bahagian zon T – di bahagian hidung mungkin paling banyak kelenjar minyak. Apabila saya bertanyakan beliau adakah kesan kerosakan cahaya matahari di bahagian hidung dan pipi, beliau tidak bersetuju dengan Pakar Estetik tadi dengan berkata: “ Kulit awak adalah di antara kulit yang paling minima kerosakan akibat cahaya matahari yang seusia dengan awak pernah saya temui di klinik”. Kesimpulannya, Pakar Dermatologist menyanggah hampir ke semua analisis yang dilakukan oleh Pakar Estetik.

Pertemuan saya dengan Dr.Mudgil berakhir dengan sedikit tip iaitu : “ Jangan dapatkan perkhidmatan fasial kerana ia boleh melakukan lebih kerosakan dari kebaikan”. Jadi apakah pilihan saya? Beliau mencadangkan saya menggunakan pelembat kulit muka yang mengandungi SPF 15 di dalamnya, walaupun jika musim hujan dan bersalji. Beliau juga menasihati saya supaya membasuh muka dua kali sehari dengan pembasuh muka (“mild multipurpose acne wash”), walaupun jika saya tidak mempunyai jerawat. Penggunaan retinoid pada waktu malam boleh dipertimbangkan apabila saya mempunyai cukup alasan kemudian hari.

KECANTIKAN ADALAH SETEBAL KULIT

Saya mengambil keputusan untuk bertanyakan Pakar-Pakar Dermatologi mengenai produk penjagaan kulit dan bagaimana untuk menjaga kulit supaya kekal sihat dan nampak remaja, kali ini memberi fokus kepada produk topikal yang boleh diperolehi di premis-premis kecantikan ataupun farmasi. Setiap pakar menegaskan bahawa kaedah yang paling penting untuk tujuan penjagaan kulit adalah menggunakan sunscreen setiap hari terutama yang mengandungi titanium dioxide ataupun zinc oxide, yang merupakan pelindung fizikal (physical blocker) kepada sinaran cahaya matahari. Dr.Stanley memberi komen bahawa” sun protection is the single most important thing to ensure your skin looks good for a long time. All the other thing to ensure you could do to your skin are so minor compared to sun protection- and it’s not just sunscreen: clothing and hats and just not baking in the sun”.

Bagaimana pula dengan produk lain seperti pencuci muka (facial cleansers)? Dr.Cotsarelis berkata orang ramai suka menggunakan sabun yang diwar-warkan 99.44% tulin. Beliau berkata “berapa ramai pesakit yang berjumpa dengan kami di klinik dengan kulit yang kering dan mengelupas terutama ketika musim sejuk disebabkan oleh penggunaan sabun, orang Amerika suka mandi berlebih-lebihan,menyebabkan kulit mereka menjadi kering”. Tujuan penggunaan sabun adalah untuk menghapuskan minyak di permukaan kulit, tetapi sebenarnya kulit kita memerlukan sedikit minyak dan kelembapan. Jika setiap orang menggunakan sabun pelembab, kita boleh mengurangkan bilangan pesakit ke klinik. Anda patut menggunakan Vaseline pada waktu malam untuk menanggalkan makeup, gunakan kertas tisu untuk membuang lebihan dan mengwujudkan perlindungan serta menjadikan kulit sentiasa lembap.

Pakar Dermatologi berpendapat bahawa kulit di bawah mata seseorang adalah paling nipis dan akan lebih mudah menampakkan reaksi jika disapu produk-produk kecantikan ataupun rawatan kulit. Jadi lebih elok jika digunakan produk yang hanya mengandungi pelembap di bahagian bawah kulit. Dr. Cotsarelis berpendapat, Vaseline boleh digunakan juga.

Adakah perbezaan jenis produk kecantikan kulit untuk wanita yang berusia  50 ke bawah dengan 50 tahun ke atas, memandangkan terlalu banyak usaha mempromosikan produk kosmetik kepada wanita yang lebih berusia. Pakar Dermatologi berkata ini adalah tidak logik, setengah orang kelihatan seperti berusia 50 tahun sedangkan mereka baru berusia 30 tahun. Manakala ada pula yang tidak kelihatan berusia seperti 50 tahun sehingga usia mereka mencecah 60 tahun. Faktor jenis kulit adalah lebih relevan untuk menentukan bagaimana kulit anda kelihatan dan bukan usia anda. Jika kulit anda jenis kering, ada produk yang khusus untuk kulit jenis ini, tidak kira samada anda berusia 35 ataupun 55 tahun. Dr.Cotsarelis berpendapat perbezaan yang paling ketara di antara kulit orang muda dan tua adalah sejauh mana kesan pendedahan kepada cahaya matahari. Pendedahan matahari menyebabkan kehilangan kolagen dan elastin, yang berfungsi menegangkan kulit anda. Begitu juga kesan graviti turut memainkan peranan mempengaruhi bagaimana kulit anda kelihatan. Jadi tentu sekali jika anda mempunyai kulit yang kendur, berkerut dan banyak tompok kehitaman, anda akan mendapat lebih manfaat dengan rawatan laser, pengelupas dan dari krim topikal.

Bagaimana pula dengan produk yang ada label semulajadi ataupun organik, adakah ianya lebih berkesan atau lebih selamat untuk disapu pada permukaan kulit. Tidak semestinya natural ataupun semulajadi itu lebih selamat ataupun lebih berkesan. Contohnya terdapat asid Kaustik (caustic acid) di dalam limau yang boleh menyebabkan masalah kulit. Jus dari limau juga boleh menyebabkan fotodermatitis apabila bahagian kulit yang dibasahi oleh jus ini didedahkan kepada sinaran ultraunggu dari matahari.  Semua ini adalah produk semulajadi (natural). Natural/semulajadi tidak bermakna ianya selamat jika disapu pada kulit anda. Racun ivy yang diperolehi dari daun dan ranting pokok ivy jika disapu pada bahagian kulit boleh menyebabkan ruam dan alahan pada kulit yang serius. Ini adalah produk semulajadi.

Akhir sekali saya bertanya kepada Pakar-Pakar Dermatologi ini tentang adakah krim topikal dapat mengurangkan kedutan pada kulit wanita yang lanjut usia. Mereka menyebut retinoid. Dr. Mudgil berkata “retinoid adalah penting untuk digunakan untuk tujuan itu, dan terdapat formulasi yang tidak terlalu kering seperti yang digunakan untuk rawatan jerawat. Manakala Dr. Detmar berkata “anda dengan mudah mengurangkan kedutan yang halus dengan penggunaan pelembap. Kebanyakan produk-produk kosmetik adalah terdiri dari beberapa jenis pelembap yang berbeza, ia dapat mengurangkan kedutan yang nipis (fine lines) sebanyak 15-20%.  Penggunaan retinoid setiap hari boleh mencegah kedutan, ia masuk ke dalam kulit dan bertindak ke atas extracellular matrix – iaitu kolagen dan fiber elastin.
Pengajaran terakhir: GUNAKAN SUNCREEN, VASELINE DAN RETINOIDS, JANGAN PEDULIKAN FASIAL, JANGAN SAPU RACUN IVY DAN JUS CITRUS ATAS KULIT ANDA DAN JANGAN  TERPENGARUH DENGAN PAKEJ PRODUK KECANTIKAN YANG MENGANCAM SERTA MAHAL.

Ushma S. Neill. Skin Care in the aging female: myths and truths. J Clin Invest. 2012;122(2):473–477. doi:10.1172/JCI61978

Rencana ini adalah terjemahan dari rencana asal yang ditulis di dalam bahasa Inggeris oleh Dr. Ushma S.Neill (rujukan di atas). Ianya bukan pendapat saya ataupun pendapat mana-mana pertubuhan dan institusi.

No comments:

Post a Comment