PEMAKANAN KETIKA HAMIL


Dato'Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Kanan Obstetriks & Ginekologi
Hospital Sultanah Bahiyah


Setiap makhluk di dunia ini memerlukan makanan untuk hidup. Di dalam istilah sains, perkataan nutrisi sering digunakan, apakah ertinya nutrisi. Nutrisi adalah pengambilan dan penggunaan bahan makanan (Practise of consuming and utilizing foods). Sains nutrisi (nutritional science) adalah kajian mengenai bagaimana badan memecahkan makanan dan bagaimana badan bertindakbalas terhadap makanan yang dipecahkan ini termasuk apakah yang berlaku kepada elemen-elemen yang terdapat di dalam makanan ini apabila ianya masuk ke aliran darah dan bertindak di sel-sel. Ini termasuk peranan bahan-bahan nutrisi tadi ke atas metabolisma dan proses fisiologi badan seseorang manusia. Makanan yang kita ambil perlu mengandungi bahan-bahan nutrisi yang seimbang seperti karbohidrat, protin, lemak, vitamin, mineral dan air. Setiap unsur-unsur ini mempunyai peranan yang sangat khusus ke atas badan kita Ada di antaranya boleh dihasilkan oleh badan dan ada juga yang hanya boleh diperolehi daripada makanan. Kita perlu mengambil makanan untuk membesar dengan sempurna, untuk fungsi sistem pembiakan yang normal, makanan juga perlu untuk memberi tenaga fizikal dan juga tenaga minda kita.  Sebahagian daripada unsur-unsur nutrisi di dalam makanan kita sangat perlu untuk tujuan fungsi organ yang normal. Tidak kurang pentingnya adalah makanan yang kita makan perlu untuk memberi kekuatan kepada badan melawan penyakit dan mencegah dari menghidap penyakit berjangkit, penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis, kanser dan lain-lain. Secara amnya, bahan makanan yang kita makan terdiri dari 2 kategori utama sumber nutrien, iaitu makronutrien (karbohidrat,lemak,protin) dan mikronutrien (bahan mineral dan vitamin). Makanan yang kita ambil hendaklah mempunyai keseimbangan dari segi kandungan makronutrien dan mikronutrien supaya sistem badan dapat berfungsi dengan normal.

Pemakanan yang sihat memainkan peranan yang sangat penting ke atas kesihatan ibu hamil. Prinsip pemakanan bagi wanita yang hamil adalah sama seperti yang disebutkan di atas. Ketika trimester kedua dan ketiga kehamilan, keperluan kalori setiap hari meningkat bagi menampung tumbesaran bayi di dalam kandungan. Makanan yang dimakan oleh si-ibu adalah sumber utama bahan nutrin kepada anak di dalam kandungan. Walau bagaimanapun, ianya bukan bermakna seseorang wanita itu perlu menggandakan kuantiti makanan kerana ini boleh menyebabkan masalah kegemukan yang lebih memudharatkan. Secara purata, seseorang ibu hamil hanya perlu mengambil tambahan sebanyak 300-400 kalori berbanding dengan sebelum mereka hamil (bersamaan dengan segelas susu skim dan separuh sandwich). Sebagai garispanduan, jumlah kalori yang perlu diambil oleh ibu hamil pada trimester pertama, kedua dan ketiga adalah 1,800, 2,200 dan 2,400 kalori sehari.  Ibu hamil juga perlu mengambil tambahan mikronutrien untuk mengekalkan fungsi badan yang normal. Sila rujuk jadual   di bawah   untuk mengetahui mengenai mikronutrien-mikronutrien utama yang diperlukan oleh wanita hamil dan bayi di dalam kandungan.

Bahan nutrin (mikronutrin) utama untuk ibu hamil dan bayi di dalam kandungan (sumber rujukan : ACOG)

NUTRIN
(keperluan harian)
MANFAAT KEPADA IBU DAN BAYI DI DALAM KANDUNGAN
SUMBER TERBAIK
Kalsium
(1,000 mg)
Membantu membina tulang dan gigi yang sihat
Susu,keju, yogurt, sardin
Zat besi (27mg)
Membantu pembentukan dan fungsi sel darah merah supaya di dalam menyediakan oksigen kepada bayi di dalam kandungan
Daging merah, kacang peas, bijirin, jus prun
Vitamin A
(770 ug)
Membentuk kulit dan mata yang sihat. Membantu pertumbuhan tulang
Karot, sayur hijau pekat, kentang
Vitamin C
(85 mg)
Membantu kesihatan gusi, gigi dan tulang. Membantu badan menyerap zat besi
Buah limau, brokoli, tomato, strawberi
Vitamin D (200-400 IU)
Membantu membina tulang dan gigi bayi
Sinaran matahari, susu, ikan salmon
Vitamin B6
(1.9 mg)
Membantu membina sel darah merah. Membantu badan menggunakan protin, lemak dan karbohidrat.
Daging lembu,hati,pisang,bijirin (cereals)
Vitamin
B12 (2.6ug)
Mempertahankan sistem saraf dan diperlukan untuk pembentukan sel darah merah.
Hati, daging,ikan, ayam, susu
Folat (600 ug)
Diperlukan untuk menghasilkan darah dan protin. Membantu enzim untuk berfungsi.
Sayur hijau, hati, jus limau, kacang


Sebenarnya, waktu yang paling baik di dalam penjagaan makanan adalah sebelum seseorang wanita itu menjadi hamil. Apabila seseorang wanita itu hamil dengan keadaan pemakanan yang sudah sempurna, kehamilannya akan lebih mudah dan berjalan dengan lebih baik. Di kebanyakan negara maju, perkhidmatan penjagaan pra-kehamilan (pre-pregnancy care) adalah sangat dititikberatkan, di mana wanita-wanita yang merancang untuk hamil akan dijemput untuk menghadiri sesi pemeriksaan dan kaunseling bagaimana membuat persediaan dari segi fizikal dan mental untuk hamil. Klinik-klinik pra-kehamilan ini juga sudah mula ujud di negara kita. Di waktu yang sama, wanita-wanita yang mengalami masalah kesihatan yang serius akan menjalani pemeriksaan dan kaunseling bagi menentukan samada mereka selamat untuk hamil. Ada di kalangan wanita ini yang tidak dibenarkan untuk hamil disebabkan risiko kehamilan itu sangat tinggi. Melalui klinik pra-kehamilan ini, kita dapat memastikan hanya wanita-wanita yang bersedia dan sihat sahaja dapat hamil , maka dengan ini risiko kehamilan serta kematian ibu dan anak dapat dikurangkan.

Setiap wanita hamil perlu mengambil cukup buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Sayuran dan buah-buahan yang mempunyai warna cerah (kuning,merah) mengandungi banyak vitamin dan mikronutrin yang berkhasiat. Sayuran dan buah-buahan juga dapat memudahkan proses pembuangan air besar yang sering dihadapi oleh wanita hamil. Sayuran-sayuran dan buah-buahan ini hendaklah bersih, segar dan tidak disediakan dengan tambahan minyak, gula dan garam yang banyak. Di samping buah-buahan dan sayuran, sumber makanan dari bijirin seperti nasi, gandum, roti dan pasta juga merupakan makanan yang menyihatkan. Sumber-sumber micronutrin boleh juga didapati dari pil-pil sumplemen. Adalah digalakkan setiap wanita mengambil suplemen Asid Folik sebanyak 400microgram setiap hari semenjak sebelum hamil sehinggalah trimester pertama kehamilan bagi mengurangkan risiko kecacatan anak yang dikenali sebagai neural tube defect. Pada waktu yang sama, pengambilan pil-pil suplemen atau makanan tambahan lain secara sewenang-wenangnya tidak juga digalakkan kerana ada sebahagian dari bahan-bahan mineral dan vitamin ini boleh memudaratkan seperti pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan anak di dalam kandungan.  Sila dapatkan nasihat Pakar Obstetriks jika berhajat mengambil sebarang suplemen. Kehamilan diketahui menyebabkan seseorang wanita itu kehilangan kalsium dan vitamin D. Pengambilan kalsium di dalam bentuk susu adalah digalakkan semasa hamil. Ambil susu rendah lemak, 2 gelas setiap hari bagi menampung kehilangan mineral kalsium. Pertubuhan O&G Amerika (ACOG) mengesyorkan pengambilan vitamin D sebanyak 10 microgram sehari terutama oleh wanita-wanita hamil yang berisiko  tinggi untuk kekurangan vitamin D (wanita Asia,Afrika, wanita yang kurang terdedah dengan cahaya matahari, wanita yang mempunyai BMI>30).  Di samping mikronutrien, seorang wanita hamil juga memerlukan cukup makronutrien seperti karbohidrat, lemak dan protin. Sumber makronutrien ini boleh didapati daripada daging samada daging haiwan ataupun ikan. Sumber protin juga boleh didapati dari bijirin dan tauhu. Elakkan mengambil sumber protin yang mengandungi tinggi kandungan lemak dan elakkan memasak dengan menggunakan banyak minyak, garam dan gula. Salah satu sumber protin yang sangat baik adalah telur yang mempunyai protein berkualiti tinggi. Telur juga murah serta mempunyai 18 jenis vitamin dan mineral. Salah satu bahan nutrin yang terkandung di dalam telur adalah kolin (choline), kolin dikatakan penting untuk pertumbuhan otak anak.

Elakkan dari mengambil sumber protein yang mentah seperti ikan, kerang, siput yang tidak dimasak dengan sempurna. Sumber protein ini hendaklah dimasak dengan sempurna kerana jika tidak dimasak dengan sempurna, ia mudah dicemari oleh bakteria dan akan memudharatkan kesihatan ibu hamil. Wanita hamil juga tidak digalakkan mengambil bahan-bahan dari ikan-ikan besar seperti ikan tongkol, tuna dan ikan yu yang diketahui mengandungi tinggi bahan logam terutama raksa. Kandungan raksa yang tinggi ini bukan sahaja boleh menjejaskan kesihatan ibu hamil tetapi juga bahan-bahan logam ini boleh sampai kepada bayi di dalam kandungan dan memberi kesan buruk kepada kesihatannya.  Ikan yang baik dimakan adalah ikan air tawar seperti sardin dan salmon yang mempunyai tinggi kandungan asid lemak omega 3. Asid lemak omega 3 adalah penting untuk perkembangan sistem saraf bayi.

Telur yang tidak dimasak dengan sempurna, juga boleh menjadi sumber penyakit kepada ibu hamil. Susu dan jus yang tidak dinyah kuman (unpasteurized) juga tidak digalakkan di atas alasan yang sama. Jika makanan yang tidak dimakan dan disimpan di dalam peti sejuk, sila pastikan ianya tidak terdedah di luar peti sejuk lebih dari 2 jam sebelum disediakan atau dimakan semula. Jangkitan ke atas ibu boleh menjejaskan kesihatan anak di dalam kandungan samada melalui kesan tidak langsung ataupun jangkitan itu boleh merebak dan menjangkiti bayi di dalam kandungan. Di samping memilih makanan yang baik, amalan-amalan yang dapat mengurangkan kesan negatif makanan ke atas wanita hamil adalah membasuh tangan sebelum makan, memasak makanan sehingga sempurna dan membasuh sayur serta buahan sebelum disediakan. Pendek kata, amalan pemakanan semasa hamil tidak jauh bezanya dengan amalan ketika tidak hamil yakni mendapat makanan yang seimbang, cukup kandungan air, makronutrien dan mikronutrien, di samping mengelakkan diri dari mengambil makanan yang tercemar dan mempunyai kandungan logam yang tinggi.

Semua ibu hamil dilarang untuk mengambil alkohol, merokok dan menyalahgunaan dadah. Mereka juga tidak digalakkan mengambil banyak minuman dan makanan yang mengandungi kafein. Walaupun terdapat pertikaian mengenai kesan kafein terhadap kehamilan, kebanyakan pertubuhan kesihatan menghadkan pengambilan kafein kepada 200mg sehari (satu cawan kopi atau 2 cawan teh cair). Pengambilan kafein yang terlalu tinggi pernah dikaitkan dengan risiko keguguran dan kelahiran bayi tidak cukup bulan (pra-matang).

Mengidam adalah sesuatu tabiat yang sering dihadapi oleh wanita yang hamil. Kebanyakan dari makanan yang diidamkan adalah tidak memudharatkan. Walau bagaimana pun terdapat juga ibu-ibu hamil yang mengalami pika (pica), pika adalah ketagihan atau mengidam sesuatu yang bukan bahan makanan seperti tanah liat, pasir dan lain-lain. Pika boleh memudharatkan ibu hamil kerana ia akan mengganggu pengambilan dan penyerapan makanan. Ibu-ibu hamil yang mengalami pika perlu dirujuk kepada Pakar untuk rawatan dan kaunseling.

Comments