Hospital Sultanah Bahiyah
Durian
adalah pokok buah yang tergolong di dalam keluarga Durio. Perkataan durian
adalah berasal daripada kulit buahnya yang berduri. Terdapat lebih kurang 30 spesis pokok durian. Cuma durian daripada spesis Durio zibethinus yang
boleh diperolehi di pasaran antarabangsa, manakala spesis-spesis lain hanya
terdapat di tempat ianya tumbuh. Buah durian juga dikenali sebagai raja segala
buah kerana saiznya yang besar berduri dan mempunyai bau yang sangat kuat.
Buahnya boleh membesar sehingga 1 kaki panjang dengan garisan pusat 6 inci,
dengan berat di antara 1-3 kg.
FAKTA NUTRISI BUAH
DURIAN
Jadual
di bawah adalah fakta nutrisi yang boleh diperolehi daripada 100 gm buah
durian.
JUMLAH
BERAT
|
100
gm
|
Peratusan
daripada keperluan sehari (%)*
|
Jumlah
kalori
|
147
|
7.3%
|
Jumlah
lemak
|
5
gm
|
7%
|
Kolesterol
|
0
mg
|
0%
|
Sodium
|
2
mg
|
0%
|
Potasium
|
436
mg
|
12%
|
Jumlah
Karbohidrat
|
27
gm
|
9%
|
Serat
|
3.8
gm
|
15%
|
Protin
|
1.5
gm
|
3%
|
Vitamin
A
|
0%
|
|
Vitamin
C
|
32%
|
|
Kalsium
|
0%
|
|
Besi
|
2%
|
|
Vitamin
B6
|
15%
|
|
Vitamin
B12
|
0%
|
|
Magnesium
|
7%
|
*Berdasarkan kepada keperluan 2000 kalori
diet sehari. Keperluan kalori sehari berbeza-beza mengikut aktiviti dan keperluan
badan.
Memandangkan buah durian adalah buah
yang sangat terkenal dan digemari oleh ramai orang terutama orang Asia, maka terdapat banyak pendapat yang
disebarkan oleh orang ramai, ada yang benar dan ada yang tidak benar.
FAKTA YANG BENAR MENGENAI
DURIAN
1. DURIAN
BOLEH MENINGKATKAN BERAT BADAN.
Buah durian mempunyai kalori yang tinggi. Sebiji durian yang purata beratnya 1
kg mempunyai jumlah kalori hampir 1400
kalori, jadi mengambil sebiji buah durian sudah meliputi 70% daripada sejumlah 2000
kalori sehari yang disyorkan kepada seorang dewasa. Seulas buah durian
mempunyai berat lebih kurang 40 gram ataupun 59 kalori.
2. DURIAN
KAYA DENGAN NUTRIN.
Durian kaya dengan potassium, serat, vitamin C dan vitamin B kompleks. Dengan
ciri-ciri ini , ia mungkin dapat membantu memperbaiki kekuatan otot,
memperbaiki tekanan darah, pergerakan usus dan kesihatan kulit. Ia juga boleh
menyokong system saraf dan imun serta meningkatkan penghasilan sel-sel darah
merah. Ia juga mengandungi asid amino tryptophan yang juga dikenali sebagai “pil
tidur semulajadi” yang mungkin dapat membantu tidur.Berbanding dengan buah pisang, 100 gm durian mengandungi 436 mg potasium berbanding dengan 358 mg di dalam buah pisang. Jadi buah durian mengandungi lebih potasium berbanding dengan buah pisang.
3. PESAKIT
DIABETES MESTI MENGHADKAN PENGAMBILAN DURIAN. Disebabkan durian mempunyai kandungan gula yang
tinggi yakni gula ringkas seperti
sukros, fruktos dan glukos (Indek Glisemik yang tinggi), buah ini
memang tidak sesuai diambil oleh pesakit diabetes, kecuali jika diambil dalam kuantiti yang sedikit.
4. DURIAN
BOLEH MEMBERI TENAGA SEGERA.
Disebabkan oleh kandungan karbohidrat yang tinggi dalam bentuk gula ringkas, ia memang boleh menjadi
sumber tenaga segera. Kandungan potassium yang tinggi juga dapat mengurangkan
keletihan dan melegakan tekanan mental serta kerisauan.
MITOS MENGENAI DURIAN
Berikut
adalah kepercayaan yang salah ataupun mitos mengenai durian.
1. DURIAN MENGANDUNGI KOLESTEROL YANG
TINGGI. Jika
dilihat di dalam jadual fakta nutrin buah durian jelas menunjukkan bahawa
sebenarnya TIDAK ADA kolesterol di dalam buah durian. Durian mengandungi lemak
monotidak tepu (monounsaturated fats)
yang dapat membantu menurunkan kolesterol tidak baik iaitu LDL.
2. DURIAN ADALAH PANAS DAN PERLU
DIAMBIL DENGAN BUAH MANGGIS YANG SEJUK.
Tidak ada istilah buah sejuk dan panas di dalam perubatan moden. Ianya tidak
disokong oleh kajian saintifik. Tabiat mengambil buah durian bersama dengan
manggis mungkin disebabkan oleh kedua-dua pokok durian dan manggis mempunyai
musim buah yang sama.
3. MEMAKAN DURIAN MENINGKATKAN NAFSU/TENAGA
SEK (LIBIDO). Tidak
ada bukti saintifik yang menyokong dakwaan bahawa durian meningkatkan tenaga
seks.
4. MENGAMBIL DURIAN BERSAMA DENGAN BEER
BOLEH MEMBUNUH.
Tidak ada bukti kajian saintifik yang
menyokong dakwaan. Meminum alcohol sudah sememangnya memudaratkan, tetapi
mengambil alcohol bersama dengan buah durian tidak menambah kemudaratan alcohol
jika durian tidak diambil berlebihan. Pengambilan durian dan alkohol yang
berlebihan boleh menyebabkan kembong perut dan rasa tidak selesa di bahagian
perut sebab organ hati perlu bekerja lebih kuat untuk menjalankan metabolism ke
atas lemak dan gula yang terkandung di dalam alcohol dan durian.
Kesimpulannya buah durian memang mempunyai nilai nutrisi yang tinggi, jika diambil secara sederhana boleh menjadi sumber tenaga, mineral dan vitamin yang baik. Ia juga mengandungi lemak monotidaktepu yang lebih baik daripada lemak tepu. Mengambil sebanyak 2-3 ulas sekali makan adalah memadai tetapi disebabkan oleh ketagihan dan obses, orang ramai seringkali memakan buah durian secara berlebihan. Pengambilan durian yang berlebihan tentu tidak baik untuk kesihatan badan.
Kandungan karbo tinggi ... bermakna kurang sesuai dimakan untuk pesakit kanser? Tk.
ReplyDelete