Friday, May 12, 2017

KEMATIAN, PENYAKIT DAN TEMBAKAU

Di sepanjang sejarah kemanusiaan, manusia mengalami banyak episod serangan wabak penyakit berjangkit dan dengan adanya teknologi perubatan sains, sedikit sebanyak ianya dapat dikawal. Kebersihan, imunisasi, jaring/kelambu nyamuk dan agen antimicrobial adalah diantara ikhtiar yang  membuahkan hasil dalam mengurangkan kadar kematian akibat daripada penyakit taun, cirit-birit  disenteri, penyakit cacar, campak, HIV, tibi dan banyak lagi penyakit berjangkit.  Kejayaan yang sama diperlukan bagi mengawal penyakit tidak berjangkit yang menyerang seluruh dunia pada hari ini. Penyakit tidak berjangkit ini telah mendominasi masalah kesihatan di negara-negara berpendapatan tinggi pada masa lampau tetapi pada hari ini ianya telah menjadi beban besar kepada negara-negara berpendapatan sederhana dan rendah. Penyakit-penyakit ini adalah kanser paru-paru, chronic obstructive pulmonary disease, penyakit jantung  dan lain-lain masalah yang dikaitkan dengan merokok.

Lapuran terbaru daripada The Lancet menggunakan data daripada Kajian Beban Penyakit Global (Global Burden  of Disease Study) telah membantu menambah maklumat mengenai kesan merokok terhadap manusia di dunia terutamanya daripada aspek anggaran kadar kematian  dan juga kecacatan yang diakibatkan oleh merokok. Lapuran ini sangat membimbangkan. Di dalam tahun 2015 , merokok menyumbang lebih daripada 10% daripada punca kematian manusia di dunia, membunuh lebih daripada 6 juta manusia dengan kehilangan global hampir 150 juta “disability-adjusted life-years” (DALY). 1 DALY  bermaksud kehilangan 1 tahun hidup yang sihat. Kadar merokok dan akibat daripadanya telah menurun  di kebanyakan negara-negara yang kaya, sebaliknya masa depan kematian akibat daripada merokok di negara-negara berpendapatan sederhana dan rendah adalah semakin besar. Di dunia pada hari ini, seorang daripada setiap 4 orang lelaki dan sejumlah 933 juta orang adalah perokok, 80% daripada perokok tinggal di negara-negara yang berpendapatan sederhana dan rendah. Separuh daripada ini ataupun setengah billion orang dijangka akan mati pada usia lebih muda (kematian pramatang) akibat daripada merokok melainkan jika mereka berhenti merokok. Walaupun kadar prevalen merokok menunjukkan pengurangan di negara yang berpendapatan sederhana dan rendah, termasuk negara-negara yang paling tinggi kadar merokok seperti di China dan India, beban akibat merokok tetap meningkat disebabkan oleh peningkatan bilangan penduduk dunia menyebabkan jumlah perokok (ukuran kuantitiatif) juga meningkat.

Tanggungjawab menangani bencana kesihatan global ini jatuh kepada bahu syarikat tembakau antarabangsa, yang jelas memikul tanggungjawab ke atas hidup manusia berkaitan dengan tabiat merokok. Contohnya lihatlah lapuran tahunan terkini daripada British American Tobacco (BAT) yang membentangkan pertumbuhan pasaran dan keuntungan 5 syarikat tembakau antarabangsa yang menguasai 55 negara dunia. Di dalam tahun 2016, BAT menjual 665 bilion rokok, menjana keuntungan sebanyak 5.2 bilion pound sterling ( RM 29 bilion ringgit Malaysia), menunjukkan peningkatan pendapatan di seluruh dunia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menyatakan sokongan terhadap garispanduan polisi kawalan tembakau yang berkesan seperti cukai, mengharamkan iklan tembakau, polisi kawasan larangan merokok dan  melindungi tajaan syarikat tembakau terhadap kepentingan tertentu, walau bagaimanapun di kebanyakan negara, melaksanakan garispanduan ini masih terlalu jauh. Sepertimana yang berlaku di Negara-negara yang kaya, prosedur undang-undang kawalan tembakau selalunya tersekat serta lambat, ancaman yang tidak benar akibat daripada langkah kawalan, keterlibatan syarikat tembakau di dalam  aktiviti social, ancaman tindakan undang-undang daripada syarikat tembakau dan di beberapa buah negara, ekonomi mereka bergantung kepada pertumbuhan perniagaan tembakau dan akhir sekali wujudnya konflik kepentingan.

Kegagalan mengurangkan beban merokok di sesebuah Negara adalah petanda beberapa kelemahan, di antaranya adalah gagal menyedari kesan merokok ke atas kesihatan dan gagal melaksanakan polisi kawalan merokok yang diwar-warkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Hari ini, wabak merokok telah diekspot daripada negara-negara kaya kepada negara-negara berpendapatan sederhana dan rendah, terlepas daripada  radar, dan negara-negara ini tidak mampu untuk menangani beban ini disebabkan oleh keutamaan yang berbeza, kekurangan sumber manusia dan kewangan. Kadar kematian akibat merokok akan meningkat di seluruh dunia sehingga kawalan tembakau dijadikan sebagai keutamaan di dalam menentukan kemajuan, pelaburan dan penyelidikan.


Penterjemah : Dato' Dr.Mohd Rushdan

Terjemahan daripada tulisan John Britton, Death, disease and tobacco. The Lancet. Volume 389, No. 10082, p1861–1862, 13 May 2017  

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2817%2930867-X/fulltext#.WRWiIzOI4d8.facebook

No comments:

Post a Comment