Tahukah anda bahawa majoriti ahli masyarakat berpendapat meminum jus
itu baik untuk kesihatan sama seperti memakan buah-buahan. Sebenarnya
anggapan ini tidak betul. Walaupun jus itu telah diperolehi daripada
buah yang sebenar dan dihasilkan secara tulin tanpa penambahan gula dan
pengawet, ia tetap tidak sebaik memakan buah tersebut secara
kesuluruhannya. Semasa anda membuat jus buah, anda hanya memperolehi
gula buah (kebanyakannya sukrosa), sedikit nutrin dan air daripada buah
tersebut. Ianya lebih kurang sama seperti meminum air gula/sirap. Semasa
membuat jus, anda membuang komponen yang paling penting di dalam buah
iaitu serat, fitonutrin, antioksidan dan vitamin yang lebih banyak
terdapat dibawah kulit buah, biji buah dan juga di dalam sabut buah yang
memerangkap isi dan air buah. SERAT adalah komponen buah yang sangat
penting dan dapat mengimbangi kesan negatif pengambilan gula buah.
Serat sangat baik untuk fungsi usus, ia memperlahankan penyerapan gula
serta lemak, mempercepatkan rasa kenyang dan memudahkan anda membuang
air besar.
Ahli Sains pemakanan percaya mengambil kalori di dalam
bentuk minuman (jus) tidak sama dengan makan makanan pejal (buah)
jikapun kedua-duanya mengandungi nutrin dan kalori yang sama. Otak anda
menerima maklumat “saya sudah kenyang” yang berbeza daripada kedua2
bentuk makanan ini. Apabila air jus masuk ke dalam perut, anda merasa
penuh dengan cepat tetapi perasaan ini hanya sekejap kerana pergerakan
air yang cepat. Pergerakan air yang cepat juga menjejaskan kalori yang
masuk ke dalam badan anda. Mengunyah makanan ataupun buah dan menelannya
menyebabkan proses penyerapan lebih baik dan makanan lebih lama berada
di dalam perut. Apabila Penyelidik memberi minum air jus kepada A dan
memakan buah kepada B (jumlah kalori yang sama) 20 minit sebelum
sarapan. Mereka dapati B yang memakan buah mengambil kurang kalori
semasa sarapan berbanding dengan A, sebab B sudah merasa lebih kenyang.
Sekumpulan Ahli Sains termasuk daripada Harvard School of Public Health
di Amerika mendapati bahawa pengambilan buah2an (3 hidangan seminggu)
di dalam bentuk asalnya secara tetap boleh MENURUNKAN risiko penyakit
diabetes jenis 2 sebanyak 7-26% (buah blueberri, buah anggur,apel, pear
dan prun). Walau bagaimanapun pengambilan jus buah-buahan MENINGKATKAN
kadar penyakit diabetes jenis 2 sebanyak 8%. Orang yang menukar tabiat
minum jus kepada memakan buah-buahan keseluruhannya dijangka dapat
mengurangkan risiko penyakit diabetes sebanyak 7%. Kesan negatif
pengambilan jus buah ini dikaitkan dengan peningkatan indek glisemik di
samping kurangnya nutrin-nutrin dan serat semasa proses penghasilan jus.
Tiga jenis buah-buahan yang memberi kesan mengurangkan risiko diabetes
yang agak besar di dalam kajian ini adalah buah blueberri, anggur dan
apel. Kajian disiarkan di dalam British Medical Journal tahun 2013
(rujukan di bawah).
Bayangkan jika jus itu tiruan,dimasukkan pewarna, perasa, pengawet dan gula tambahan. Anda nilailah sendiri.
Rujukan : http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001
Dato' Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Ginekologi Onkologi
No comments:
Post a Comment