Thursday, October 19, 2017

KANSER DAN RAWATAN RADIOTERAPI

Dato'Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Ginekologi Onkologi
Kaedah merawat kanser di bahagikan kepada dua jenis utama iaitu rawatan sistemik dan rawatan setempat. Rawatan sistemik bermaksud memberi ubat antikanser yang merawat seluruh badan contohnya rawatan kemoterapi, terapi hormon dan terapi target. Rawatan setempat pula adalah rawatan yang tertumpu kepada tempat tertentu contohnya rawatan pembedahan membuang organ yang terlibat dan rawatan radioterapi. Rencana ini adalah maklumat ringkas mengenai radioterapi secara umum.

 1. Rawatan radioterapi adalah kaedah rawatan kanser yang kerap diberikan oleh Pakar Kanser. Radio merujuk kepada radiasi dan terapi pula adalah rawatan.
 2. Pakar yang merawat kanser dengan rawatan radioterapi dikenali sebagai Radiation Oncologist.
 3. Hampir 40% daripada kanser yang dihidapi oleh manusia perlu dirawat dengan radioterapi.Kanser yang berkesan dirawat dengan radioterapi dikatakan “radiosensitive”, manakala kanser yang kebal radioterapi dikatakan “radioresistant”.
 4. Mesin radioterapi mengeluarkan radiasi yang terkawal dan mensasarkan lokasi kanser. Radiasi ini akan merosakkan DNA sel kanser sehingga sel-sel kanser ini mati. Sel-sel normal yang berdekatan boleh menerima radiasi ini tetapi mampu untuk pulih dengan sendiri.
 5. Terdapat dua jenis utama radioterapi iaitu (a) Radioterapi dari luar (”external radiotherapy”/EBRT) dan (b) Radioterapi dari dalam (”Internal radioterapy”/BRT).Radioterapi dari luar menggunakan mesin besar yang dikenali sebagai ”linear accelerator” seperti mesin CT scan. Mesin linear accelerator mengeluarkan sinar-X berkuasa tinggi yang keluar daripada mesin menuju kepada sasaran kanser. Sinar-X ini sama dengan apa yang digunakan semasa melakukan ujian X-Ray tetapi di dalam rawatan radioterapi, kuasanya lebih tinggi. Manakala radioterapi daripada dalam pula menggunakan radioisotope yang mengeluarkan sinar gamma melalui alat yang dimasukkan ke dalam rongga tubuh pesakit.
 6. Kadangkala rawatan radioterapi diberikan bersama dengan kemoterapi dan ini dikenali sebagai ”chemoradiation”. Kemoterapi yang diberikan dapat meningkatkan keberkesanan radioterapi (”radiopotentiator”).
 7. Terdapat 3 fungsi utama radioterapi iaitu (a) Untuk menyembuhkan penyakit kanser, (b) Meningkatkan keberkesanan rawatan utama kanser dan (c) Untuk mengurangkan gejala akibat kanser yang merebak ke bahagian lain tubuh badan.
 8. Untuk tujuan menyembuhkan kanser menggunakan radioterapi, kanser itu hendaklah terletak di satu tempat dan belum merebak ke tempat-tempat lain yang jauh. Contohnya kanser pangkal rahim peringkat 2B-4A. Untuk tujuan meningkatkan keberkesanan rawatan utama, radioterapi diberikan selepas pembedahan dan kaedah ini dinamakan radioterapi adjuvan. Ada juga radioterapi diberikan sebelum rawatan utama bertujuan untuk mengecilkan kanser, kaedah ini dikenali sebagai radioterapi neoadjuvan.
 9. Apabila kanser sudah tidak dapat disembuhkan lagi, kadangkala radioterapi digunakan untuk merawat gejala akibat kanser yang merebak. Contohnya kanser pangkal rahim peringkat 4B yang sudah merebak ke tulang belakang dan pesakit itu mengalami sakit belakang. Salah satu kaedah untuk mengurangkan sakit adalah dengan memberi rawatan radioterapi kepada kanser di tulang belakang, kaedah seumpama ini dikenali sebagai radioterapi paliatif. Di dalam situasi begini, kanser sudah tidak dapat dipulihkan tetapi kualiti hidup pesakit dapat diperbaiki.
 10. Pesakit yang akan dirawat dengan radioterapi perlu terlebih dahulu menjalani pemeriksaan dan perancangan bagi tujuan menentukan sasaran yang hendak dirawat dan juga dos radioterapi yang hendak diberikan. Setiap kali rawatan radioterapi dari luar (EBRT) dikenali sebagai satu fraksi (”fraction”). Setiap fraksi mengambil masa di antara 15-20 minit. Setiap kali rawatan radioterapi daripada dalam (BRT) dikenali sebagai insersi (”insertion”). Selalunya EBRT diberikan dahulu sebelum BRT. Contohnya rawatan radioterapi untuk kanser pangkal rahim diberikan 25 fraksi EBRT (setiap hari kecuali hari sabtu dan ahad) dan kemudian diikuti dengan 2-3 kali insersi (1-2 kali seminggu) BRT. Tidak seperti rawatan kemoterapi, pesakit yang dirawat dengan radioterapi tidak perlu masuk ke dalam wad, mereka boleh datang dan balik pada hari yang sama untuk setiap fraksi rawatan.
 11. Setiap pesakit kanser bertindakbalas kepada radioterapi secara berbeza-beza, ramai yang dapat melaluinya tanpa masalah yang besar. Disebabkan rawatan radioterapi adalah rawatan setempat, maka hampir semua kesan sampingannya juga bersifat setempat. Contohnya jika radioterapi diberikan pada bahagian ari-ari dan kemaluan, ia boleh memberi kesan kemerahan pada kulit di ari-ari, dinding pundi kencing, dinding rektum dan juga usus yang berdekatan. Kesan sampingan ke atas organ2 ini kebanyakannya bersifat sementara dan ringan kerana sel-sel normal dapat sembuh dengan sendiri dan pakar kanser akan memastikan agar radiasi yang terkena organ2 ini dapat diminimakan. Rawatan radioterapi tidak menyebabkan keguguran rambut di kepala melainkan jika rawatan diberikan kepada bahagian tersebut. Kadangkala pesakit juga ada mengalami keletihan dan kurang selera makan. Dengan kepakaran dan perancangan yang teliti oleh Pakar Kanser, kesan sampingan akan dapat diminimakan dan rawatan ke atas kanser dapat dimaksimakan.
 12. Teknologi rawatan radioterapi berkembang dengan pesat dan pelbagai kaedah baru telah diperkenalkan untuk tujuan memaksimakan keberkesanan dan meminimakan kesan sampingan. Di antara kaedah2 lain radioterapi adalah IMRT, intraoperative radiotherapy, insterstitial radiotherapy, radioisotope therapy dan lain-lain.

Kita akan mempelajari mengenai kesan-kesan sampingan dan kaedah-kaedah menanganinya di dalam siri-siri yang akan datang.
TIDAK DIBENARKAN SESIAPA MENGAMBIL SEBAHAGIAN ATAUPUN KESELURUHAN RENCANA INI UNTUK APA SAHAJA TUJUAN TANPA KEBENARAN PENULIS

No comments:

Post a Comment